Çocuklarda süt dişi kaybı tehlikesi: İleride büyük sorunlara yol açabilir

Dr. Öğr. Üyesi Dilara Dinç, süt dişlerinin işlevlerinin sadece diş estetiğiyle sınırlı olmadığını aktardı.

Dinç, “Çocukların ön dişleri gülüşlerinde estetik bir görünüm sağlarken, dil-diş teması sayesinde doğru konuşma gelişimi de sağlanır. Diğer yandan, arka dişler çiğneme işlevini üstlenir ve besinlerin doğru bir şekilde öğütülmesi için oldukça önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Arka dişlerin eksikliğinin, çiğneme ve sindirim problemleri oluşturabileceğine dikkati çeken Dinç, şu bilgileri verdi:

“Süt azı dişleri, besinlerin öğütülmesi için en dayanıklı dişlerdir ve bu dişlerin kaybı, gelişim bozukluklarına neden olabilir. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için bu dişlerin korunması gerektir. Arka dişlerin kaybı, besinlerin doğru şekilde çiğnenmemesine ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu da çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir.”

Dinç, süt dişlerinin sadece çocukluk döneminde değil, daimi dişlerin gelişiminde de önemli bir rehberlik sağladığını anlatarak, “Süt dişleri, daimi dişlerin yön bulmalarına yardımcı olur ve onlara ağız içinde yer açar. Süt dişi kaybı, daimi dişlerin çıkmasında zorluklara neden olabilir. Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmaması ortodontik tedavi gereksinimlerini artırabilir.” ifadelerini kullandı.

Dinç, erken yaşlardan itibaren düzenli diş bakımı, diş hekimi kontrolleri ve süt dişlerine özen gösterilmesinin önemini vurgulayarak, bu alışkanlıkların ilerleyen yıllarda ortodontik tedavi gerekliliklerini önlemeye yardımcı olduğunu ve çocukların sağlıklı şekilde büyümesini desteklediğini belirtti.

Her süt dişin çocukların gelişiminde önemli bir rol oynadığını ifade eden Dinç, “Erken kaybedildiğinde yerine koymak için özel tedavi gereklidir. Bu nedenle diş bakımının ve düzenli diş hekimi ziyaretlerinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Süt dişleri ve diş etlerinin hastalıkları erken dönemde tedavi edilmelidir. Zaman geçtikçe daha zorlu tedaviler gereklidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.