Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Yapay Zeka ve Psikoloji: Psikologdan Uyarı

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, terapi için başvuran danışanlarının bir süredir yapay zeka uygulamalarıyla hayatlarını şekillendirmeye çalıştıklarını gözlemlediğini belirtti. Yapay zeka kullanımının bireyler üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verdi.

Yapay zekanın hayatı kolaylaştırmak amacıyla sıkça tercih edildiğine dikkat çeken Tatlıdil, yapay zeka ile ilgili şunları söyledi: “Yapay zekanın hayatımıza hızlı bir giriş yaptığı ve pratik olmasıyla fayda sağladığı görülüyor. Ancak psikolojik sağlığımız ve düşünce yapımızın değerlendirildiğinde farkındalığımızı azaltabileceği ve bağımlılığa sebep olabileceği unutulmamalıdır.”

Son dönemlerde sosyal medyada yapay zeka platformlarıyla günlük aktivitelerin bile yerine getirilmeye çalışıldığını belirten Tatlıdil, bu durumun insan ilişkileri ve kriz yönetimi gibi alanlarda yapay zekanın sınırlılığına işaret ettiğini vurguladı.

Yapay zekanın insan psikolojisi üzerindeki etkilerini değerlendiren Tatlıdil, alınacak bilimsel tedavi yöntemlerinin danışanın ihtiyaçlarına göre belirlendiğini ve yapay zeka ile insan psikolojisinin derinliği arasındaki farkları ortaya koydu.

‘Yapay Zeka İnsan Beyninden Esinleniyor’

Yapay zekanın algoritmalarının insan zihninden esinlenerek tasarlandığını ifade eden Tatlıdil, yapay zekanın insan zihnine benzer şekilde çalıştığını belirtti. Sosyal medyanın algoritmalarının nasıl çalıştığına dikkat çeken Tatlıdil, zihinsel algoritmanın beynin veri toplama, filtreleme, öncelik belirleme, anlam yükleme ve tepki üretme gibi özelliklerini açıkladı.

Tatlıdil, zihinsel algoritmanın sürekli eğitilen bir yapay zeka gibi çalıştığını ve zihni şekillendirdiğini belirtirken, yapay zekayı kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı. Özellikle yaratıcı düşüncenin korunmasına önem verilmesi gerektiğini ifade eden Tatlıdil, yapay zekanın insan sağlığı ve psikolojisi üzerindeki etkilerinde uzmanlardan destek alınmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

Adobe’dan iPhone’a özel kamera uygulaması: Project Indigo

Adobe, iPhone kullanıcılarına yepyeni bir fotoğraf deneyimi sunmak için “Project Indigo” adlı uygulamasını tanıttı. Üstelik bu uygulamanın arkasında, Google’ın Pixel telefonlarındaki etkileyici kamera teknolojisine katkıda bulunan ünlü isim Marc Levoy var.

İran, İsrail’in siber saldırılarını önlemek için internet komple kapatıyor

İran – İsrail savaşının 6. gününde Tel Aviv ve Tahran’ın karşılıklı bombalanması devam ederken, bölgeden farklı haberler de gelmeye ve savaş bombalarla olduğu kadar sosyal medya paylaşımları, karşılıklı söylemlerle de devam ediyor. İran hükümeti son olarak İsrail kaynaklı olası siber saldırılara karşı önlem olarak ülkedeki internet erişimini yavaşlatmaya başladı. Vatandaşlardan Whatsapp gibi uygulamaların silinmesini isteyen İran hükümeti, bu gece itibariyle ülkedeki interneti tamamen kapatmayı planlıyor.

Şifreler tarihe karışacak! Apple bombayı patlattı

Apple yeni projesi ile birlikte şifre olmadan cihazlar arasında veri aktarımının güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacak.

Türk Bilim İnsanlarından kanser tedavisinde “kuantum” hamlesi

Türk Bilim İnsanlarından kanser tedavisinde “kuantum” hamlesi

OPPO Find X9 serisinde radikal değişiklik

Güvenilir kaynak Digital Chat Station’dan alınan bilgilere göre, Find X9, X9 Plus ve X9 Pro modelleri, önceki nesillerdeki hafif kavisli mikro dört kavisli ekranlardan vazgeçiyor. Bunun yerine, 1.5K çözünürlüğe sahip, yuvarlak köşeli ve LIPO …

Küresel şirket krizle karşı karşıya: Hisse senedi değeri son bir yılda yüzde 22 geriledi

Samsung, 90. yaşını kutlarken akıllı telefon ve yarı iletken bölümlerinde derinleşen rekabet baskısıyla karşı karşıya; CEO Lee Jae-yong, “Öncü kalmak için kendimizi yeniden icat etmeliyiz” dedi.