Memur geçinemiyor, sendika ‘aidat’ diyor! Dayanışma aidatı zorunlu mu olacak?

Cengiz Karagöz – Halktv.com.tr – ÖZEL HABER

Türkiye’nin en büyük memur konfederasyonu olan Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), yaklaşık 1 milyon 78 bin üyeden gelen 300 milyon liralık aidatlarla büyük bir mali güce sahip. Ancak bu ekonomik güce rağmen sendikanın memurların sorunlarına yönelik grev veya eylem düzenlememesi eleştirilere neden oluyor.

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Başkanı Abdurrahman Aktürk, Memur-Sen’in tartışmalı uygulamalarına karşı çarpıcı bir rapor hazırladı.

Raporda, Memur-Sen’in kamu kurumlarında mobbinge karıştığına değinilerek, “Yetkili sendikaya yakın yöneticiler tarafından oluşturulan baskı atmosferi, mobbingin sendikal şekli olarak tanımlanıyor. Sendika değiştirmek isteyen memurlar, fişleniyor ya da dolaylı tehditlerle karşılaşıyorlar” denilmekte.

DAYANIŞMA AİDATI ZORUNLU HALE Mİ GELİYOR?

Raporda, konfederasyonun dayanışma aidatını zorunlu hale getirme hazırlığında olduğuna dikkat çekilerek, “Kamuoyu, yetkili konfederasyonun yeni bir hazırlık içinde olduğunu öğreniyor. Ancak bu hazırlık, Ağustos ayındaki toplu sözleşmeyle ilgili bir eylem planı değil. Konfederasyon, enerjisini dayanışma aidatının zorunlu hale getirilmesine odaklamış durumda. Yani diğer sendikalara üye olmayan memurlardan da aidat toplamak istiyor” ifadelerine yer verilmiş.

Raporda, “Milyonlarca memur enflasyonla baş etmeye çalışırken, aidat dışı gelir kaynakları oluşturmak; temsil krizinin artık inkar edilemez hale geldiğini gösteriyor” denilmiş.

“MEYDANDA GÖRÜNMEMEK”

Aktürk’ün raporunda, “Toplu sözleşmeye sadece haftalar kala, yetkili konfederasyonun yapabildiği tek şey: göstermelik sosyal medya paylaşımları. Sahada yoklar, meydanda yoklar, kamuoyunda yoklar. Sadece mali ve bürokratik gücü korumaya odaklı bir yapı, üye çıkarları için mücadele eden bir sendika olmaktan çok uzak” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

Enflasyon Polonya’da ters köşe yaptı

Polonya İstatistik Kurumu’nun 30 Haziran 2025 tarihinde açıkladığı öncü verilere göre, ülkenin yıllık enflasyon oranı 2025 Mayıs’ındaki %4,0 seviyesinden 2025 Haziran’ında %4,1’e yükseldi. Bu artış, piyasa beklentisi olan %4,0’ı marjinal de olsa aştı …

Kurultay davası başladı BIST yükseldi

Piyasalar, haftanın ilk gününde CHP Kurultay davasına odaklanmış durumda. Geçen haftayı yoğun geçiren piyasalarda bu hafta CHP Kurultay davası ve açıklanacak enflasyon verisi gündemi büyük yer tutuyor. DAVADAN ÇIKACAK KARAR ÖNEMLİ CHP Kurultay …

Şirketi bölüşemeyen milyarder kardeşler davalık oldu

Kazancı Holding’de yaşanan kardeş kavgasının ardından şirketin yüzde 5 hissesine sahip olan Mehmet Kazancı’nın kendini holding binasındaki odaya kilitlemesi ve sosyal medyada paylaştığı video Türkiye’de büyük ses getirmişti. Kazancı Holding’den yapılan açıklamada, Şaban Cemil Kazancı’nın tehdit yoluyla abisine ait hisselere çökmeye çalıştığına dair iddialar reddedilirken, şirketin kurucusu Ali Metin Kazancı’nın büyük oğlu olan Mehmet Kazancı’ya dava açılacağı belirtildi.

Dünya piyasaları sarsılabilir: Dev ekonomiler krizin eşiğinde!

Ortadoğu ve Ukrayna’daki savaşların etkisi sürerken, Asya’da büyüyen ekonomik sorunlar yeni bir bankacılık krizinin habercisi olabilir. Çin ve Rusya’daki gelişmeler küresel piyasalar için ciddi riskler barındırıyor. Uzmanlar, kriz ihtimaline karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

TÜİK açıkladı: Haziran 2025 ekonomik güven endeksi belli oldu!

Ekonomik güven endeksi haziranda hafif artış gösterdi. Tüketici ve hizmet sektörü güveninde yükseliş olurken, imalat, perakende ve inşaat sektörlerinde düşüş yaşandı.

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 20 Haziran ile biten haftada 12 milyar 600 milyon 517 bin lira artarak 23 trilyon 768 milyar 121 milyon 592 …