“Çocuklarda tekrarlayan orta kulak iltihabı, işitme kaybına yol açabilir”

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi İşitme Kaybına Yol Açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, özellikle çocuklarda geniz eti büyümesi ve östaki kanalı tıkanıklığının, tekrarlayan orta kulak iltihabı ve kulakta sıvı birikmesine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Tuhanioğlu, bu durumun zamanında tedavi edilmediği takdirde kalıcı işitme kayıplarına yol açabileceğini belirtti.

Orta Kulak İltihabı ve Belirtileri

Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, tıpta “otitis media” olarak bilinen orta kulak iltihabının kulak zarının arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabi hastalığı olduğunu ifade etti. Hastalığın yetişkinlerde de görülebileceğini ancak daha sık çocuklarda ortaya çıktığını vurgulayan Tuhanioğlu, orta kulak iltihabıyla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalara da değindi.

“En Yaygın Neden Solunum Yolu Enfeksiyonlarıdır”

Orta kulak enfeksiyonunun en yaygın nedeninin virüs veya enfeksiyon kaynaklı solunum yolu enfeksiyonları olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tuhanioğlu, özellikle çocuklarda geniz eti büyümesi ve östaki kanalı tıkanıklığının tekrarlayan orta kulak iltihabı ve kulakta sıvı birikmesine neden olabileceğini belirtti. Bu durumun ihmal edilmesi durumunda kalıcı işitme kayıplarına sebep olabileceğini aktardı.

Kış Aylarında Daha Sık Görülür

Doç. Dr. Tuhanioğlu, burun tıkanıklığına neden olan solunum yolu enfeksiyonları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan orta kulak iltihaplarının kış aylarında daha sık görüldüğünü belirtti. Ayrıca çocuklarda tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarının geniz eti büyümesine yol açabileceğini ve bunun da östaki kanalı tıkanıklığına neden olarak orta kulak havalanmasını bozabileceğini ifade etti.

Kulakta Ağrı, Tıkanıklık His, Ateş ve İşitme Güçlüğü Belirtileri Olabilir

Orta kulak iltihabının belirtilerine dikkat çeken Doç. Dr. Tuhanioğlu, her yaşta görülebilen yaygın belirtilerin bir veya her iki kulakta ağrı, kulakta tıkanıklık hissi, işitme güçlüğü, bazen kulaktan sıvı gelmesi, kulakta çınlama ve ateş olduğunu belirtti.

Antibiyotik Tedavisi ve İyileşme

Doç. Dr. Tuhanioğlu, çoğu zaman orta kulak enfeksiyonunun kendiliğinden iyileşse de antibiyotik tedavisinin gerekebileceğini belirtti. Bu süreçte ağrıyı azaltmaya yönelik ilaçlar ile östaki tıkanıklığını önlemeye yönelik burun spreylerinin hekim tarafından reçete edilebileceğini vurguladı.

İlaç Tedavisi Yetersizse Tüp Takılabilir

Çocuklarda geniz eti büyümesi, alerjik durumlar ya da sık solunum yolu enfeksiyonlarının östaki kanalı tıkanıklığına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Tuhanioğlu, bu durumda tüp takılmasının gerekebileceğini ve aksi halde ciddi işitme kayıplarının görülebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Bu ikili herkesin favorisi! Nar ile tuzdan gelen lezzet patlaması, iyice temizliyor

Son zamanlarda sosyal medyada ve sağlıklı yaşam çevrelerinde sıkça konuşulan bir alışkanlık, kulağa biraz garip gelse de birçok kişinin sürdürdüğü rutinlerden biri haline geldi. Narın tatlı-ekşi aromasıyla tuzun keskin tadı bir araya geldiğinde ortaya çıkan tat hem beğeniliyor hem de vücuda faydalı etkileri olduğu söyleniyor. Peki, nar ve tuz ikilisi neden bu kadar popüler?

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.