Bakan Kirişci, Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Kontratlı Besicilik Projesi” tanıtım toplantısına katıldı.
Kirişci, burada yaptığı konuşmada, Erzurum’un bölgedeki öncü pozisyonu nedeniyle projenin tanıtımını bu kentte yapma kararı aldıklarını anlattı.
Sözleşmeli besicilik ile tarımda “yerli ve ulusal üretim” atılımında yeni bir kademe kaydettiklerini aktaran Kirişci, “Bu proje ile ‘alım garantisi’ ile maliyete nazaran fiyat siyasetiyle üreticimize mutlak karlılık sunuyoruz. Üreticimizin geçmişte yaşadığı kaygılar ve karamsarlıklar ortadan kalkmış olacak. Öncelikle, bu alanda uzmanlardan oluşan bir maliyet kurulu kurulacak. İşletmelerin ölçek durumu ile bölgesel girdi fiyatlarına nazaran aylık maliyetler belirlenecek ve bu sayılar kurum web sitesinde yayınlanacak.” dedi.
Bakan Kirişci, projeyle besicilikte orta aktörlerin olmayacağını lisana getirdi.
Projeyle alıcı ile satıcının direkt muhatap olacağını söz eden Kirişci, şöyle konuştu:
“Burada amaç kitlemiz küçük ve orta ölçekli üreticilerimizdir. Elbette büyük işletmelerin de destekçisiyiz lakin Türkiye’de işletmelerin yüzde 90’ı aile işletmeleridir. Minimum 5, azami 200 baş için mukavele yapılacak. Mukaveleler yıllık olacak, her yıl yenilenecek ve 5 yıl devam edecek. Besicimize teşvik primi vereceğiz. Kontratlı besicilik uygulamamızın değerli yanlarından biri de randımana dayalı olarak vereceğimiz teşvik primleridir. 200 kilogram karkasın üzerine teşvik primi veriyoruz. 201-250 kilogram ortası her kilogram için 2,5 lira, 251-300 kilogram ortası her kilogram için 3,5 lira. 301-350 ve üzeri her kilogram ortası için 5 lira verimlilik primi verilecek. Böylelikle hem her bir hayvandan en ülkü parametrelerde et üretimini hedefliyoruz hem de emeğinizin karşılığını almanızı sağlıyoruz.”
Kirişci, verimliliği artırmak suretiyle arz talep istikrarına değerli katkı sunacaklarını vurguladı.
Söz konusu teşvik priminin uygulanma formu hakkında bilgi veren Kirişci, “Türkiye kurallarında besiye alınmış karkasların ortalama tartısını 320 kilogram olarak kabul edersek, 300 kilogramın üzerinde teşvik primimiz 5 lira olduğuna nazaran, 100 başlık bir işletmede, işletme sahibine 7-8 aylık bir besi sonrası 100x320x5=160 bin lira teşvik verilecektir. Kilogram başına 5 lira da kar olarak hesaplarsak yaklaşık 320 bin lira üzere 7-8 aylık bir gelir kelam hususudur. Bu da ülkemiz koşullarında güzel bir gelir olarak kabul edilebilir.” sözlerini kullandı.
– “Uzmanlarımız gereksinime nazaran mahallinde eğitim hizmeti verecek”
Bakan Kirişci, kelam konusu çalışmayla hayvancılık yapan çiftçilerin kazanmalarını ve emeklerinin karşılığını almalarını istediklerini anlattı.
Her vakit “Siz üretin yeter” dediklerini anımsatan Kirişci, şunları kaydetti:
“Siz gücünüzü, alın terinizi, akıl terinizi, üretime, daha verimli, daha kaliteli üretime yöneltin. Emeğinizin karşılığını almanız için çalışmak da bizden. Gerek Bakanlığımızın bürokratları ve gerekse akademisyen arkadaşlarımla gece-gündüz sizin emeğinizi daha âlâ kıymetlendirecek, ülkemize katkı sağlayacak projeler üzerinde çalışıyoruz. Her vakit sizin yanınızdayız. Üretirken de satarken de sizin yanınızda olacağız. Bu projeyle çiftlik idaresine de dayanak olacağız. Projemizin idare kademesindeki uzmanlarımız, besi dönemi boyunca en az bir kere çiftliği ziyaret edecek ve bir müşahede raporu hazırlayacak. Uzmanlarımız gereksinime nazaran mahallinde eğitim hizmeti de verecek.”
Kirişci, projeyle üreticilerin planlı ve öngörülebilir biçimde hayvanlarını yetiştirmelerini sağlayacaklarını aktardı.
Besicilerin isterse Et ve Süt Kurumunun belirlediği fiyatlara etini satmayabileceğinin altını çizen Kirişci, şunları kaydetti:
“Bu kontratlarla hiç kimseyi yetiştirdiği hayvanları bizim fiyatlarımıza mecbur bırakmıyoruz. Üreticilerimiz, besi sonunda kurum fiyatlarını piyasanın altında görmesi halinde kontrattan vazgeçme hakkına sahip olacak. Yani hiç kimse yetiştirdiği hayvanını istemediği fiyata satma zaruriliği içinde bulunmayacak. Fakat mukaveleden cayan üreticiler, teşvik primi alamayacak. Kesite yakın tarihlerde üreticinin gereksinimi durumunda, kurum imkanları dahilinde avans da verilebilecek.”
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kontratlı Besicilik Projesi sayesinde hem üreticinin hem tüketicinin korunacağını ve besicilerin gelecek telaşı yaşamayacağını bildirdi.
Bakan Kirişci, Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Kontratlı Besicilik Projesi” tanıtım toplantısında, projeyle kırmızı ette fiyat istikrarı ve piyasa regülasyonunu sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Ülkede vakit zaman kırmızı etle ilgili gerçekle alakası olmayan yorumlar yapıldığını belirten Kirişci, “Bu sistemle Besi Kayıt Sistemi’ni oluşturacağız. Besi işletmelerinde mevcut hayvan sayıları ve kesim programları kayıt sistemi ile izlenecektir. Böylelikle Canlı Hayvan Stok İdaresi yapmak da mümkün olacaktır. Et ve Süt Kurumu’muz, piyasa kaidelerine nazaran erken kesim yahut geç kesim primleri ile canlı stokunu yönetecektir.” dedi.
Kirişci, Kontratlı Besicilik Projesi kapsamında besi döneminin sonuna yanlışsız Et ve Süt Kurumu imkanları ölçüsünde besicilere avans verileceğini lisana getirdi.
Bakan Kirişci, şöyle devam etti:
“Bu sistemle hem üreticimizi hem de tüketicimizi muhafazayı hedefliyoruz. Üreticilerimiz hayvanlarını yetiştirirken ‘yarın ne olacak’ diye telaş etmesinler, her türlü problemlerinde takviye olalım istiyoruz. Maksadımız, randımana dayalı gerçekçi fiyat siyaseti ile hem üreticimizin hem de tüketicimizin memnuniyetini sağlamaktır. Kontratlı besiciliğin çok geniş manada yararlar sağlamasını bekliyoruz. Biliyorsunuz, yaşanan doğal afetlerin artması, mevsimlerdeki değişiklikler nedeniyle iklim değişikliği son yıllarda en çok konuşulan hususların başında geliyor. Bu projeyle, iklim değişikliğini etkileyen faktörleri de azaltmayı hedefliyoruz. Nasıl mı? Karbon salınımını azaltacak çiftlik operasyonlarına katkı yapacağız.”
– Projenin Erzurum’da hayata geçirilmesinin önemi
Kirişci, kontratlı besicilik yapan üreticilerin örnek bir model oluşturacağına yürekten inandıklarını söyledi. Oluşturulan modelle rasyonel çiftlik idaresinin ortaya çıkacağını belirten Kirişci, “Hayvansal gübrelerin, toprağın gereksinim duyduğu vakitte ve ölçüde kompost formunda kullanılmasını sağlayacağız. Hayvan beslemede yanlışsız rasyonlar hazırlamak suretiyle enterik metan emisyonunu azaltacağız. Alın ve akıl terini korumakta ne kadar kararlı olduğumuzun en yakın şahidisiniz.” diye konuştu.
Erzurum’un toplam tarım alanının 1,2 milyon hektar olduğunu lisana getiren Kirişci, bunun 880 bin hektarının çayır mera, 340 bin hektarının ise işlenen tarım yeri olduğunu tabir etti.
İşlenen tarım topraklarının yüzde 70’inin ise yem bitkileri ekilişi için kullanıldığını söyleyen Kirişci, şunları kaydetti:
“Erzurum’da yıllık ortalama 2 milyon ton kaliteli kaba yem üretilmektedir. Erzurum tarımında, hayvancılığında hissesi yüksek olan bir kenttir. Erzurum, 2021 sayılarıyla 860 bin büyükbaş hayvan mevcuduyla Türkiye’de ikinci, 970 bin ton süt üretimiyle üçüncü sıradadır. Hayvansal üretimde ham husus tedarikiyle ön plana çıkmaktadır. Ham unsurların Erzurum’da işlenmesi durumunda kentin iktisadında değerli bir kaldıraç olma potansiyeli vardır. 70 yıl evvel Erzurum’da Et ve Süt Kurumu, o zamanki ismiyle Et ve Balık Kurumu, yatırımı ile nasıl hayvancılıkta yeni bir çığır açtıysa, yeniden Erzurum Kontratlı Besiciliği Projesi ile de ülke geneline yaygınlaşacak bir model üretime öncülük edeceğine inanıyorum. Sizin çabalarınız, sizin çalışmalarınız ülkemizin tüm besicilerine yol gösterecek, örnek olacaktır.”
Konuşmaların akabinde Bakan Kirişci ve protokol tarafından üreticilere sertifikaları verildi, toplu fotoğraf çekimi yapıldı.
Programa, Erzurum Valisi Okay Memiş, AK Parti Erzurum milletvekilleri Recep Akdağ ve Selami Altınok, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, AK Parti Vilayet Lideri Mehmet Emin Öz, MHP Vilayet Lideri Naim Karataş ve çiftçiler katıldı.
Kirişci ve beraberindekiler, tanıtım toplantısının yapıldığı alanda Bakanlığa bağlı kurumlarca açılan stantları gezdi.