Özel hayatını yapay zekaya anlatanlar risk altında

Yapay Zekâ Uygulamaları ve Özel Bilgilerin Güvenliği

Yapay zekâ uygulamaları hayatın her alanında daha fazla yer bulurken, bu teknolojilerle paylaşılan özel bilgilerin güvenliği de tartışma konusu olmaya başladı. ChatGPT gibi sohbet botlarını bir danışman ya da terapist gibi kullanan milyonlarca kişi, bu konuşmaların mahremiyetini sorgulamazken, OpenAI CEO’su Sam Altman’dan gelen açıklama dikkatleri bu noktaya çekti.

YASAL OLARAK GİZLEMEK ZORUNDA DEĞİL

Altman, “This Past Weekend w/ Theo Von” adlı podcast’te yaptığı açıklamada, birçok kullanıcının ChatGPT’yi bir terapist ya da danışman gibi gördüğünü ancak bu kullanım biçiminin yasal bir gizlilik hakkı oluşturmadığını söyledi.

“Şu anda bu sorunları bir terapist, avukat veya doktorla konuştuğunuzda bunun için yasal bir ayrıcalık vardır. Fakat ChatGPT ile konuştuğunuz senaryoda ne yapılması gerektiğini henüz çözemedik,” diyen Altman, bu eksikliğin hukuki açıdan önemli bir boşluk yarattığını ifade etti.

MAHKEME RİSKİ UYARISI

Altman ayrıca, bu durumun dava süreçlerinde kullanıcılar için risk oluşturabileceğini belirtti. OpenAI’ın yasal zorunluluklar kapsamında, gerektiği takdirde bu tür konuşmaları mahkemelere sunmakla yükümlü olabileceğini söyledi.

“Bu çok garip bir durum. İnsanlar yapay zekâyı sırdaş gibi görüyor ancak bu konuşmalar henüz hiçbir yasal koruma altında değil,” ifadelerini kullanan Altman, bu konuda farkındalık yaratılması gerektiğini vurguladı.

Yapay zekâ sistemlerinin giderek kişiselleşen kullanımı, hukuki düzenleme ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Altman’a göre, ChatGPT gibi modellerle yapılan özel konuşmalar için gelecekte terapist-hasta gizliliğine benzer yasal düzenlemeler gerekebilir.

Ancak şu an itibariyle, kullanıcıların bu sistemlerle paylaştığı özel bilgiler, hiçbir yasal gizlilik zırhına sahip değil.

Related Posts

Elon Musk, Vine’ı geri getirmeye hazırlanıyor

Elon Musk, bir süredir Vine’ı geri getirmek üzere çalışmalar yapıyordu. Bu düşüncesini daha önce X hesabından açtığı anket ile göstermişti. Bu sefer de ‘geri getiriyoruz’ paylaşımı yaptı.

YouTube’a da yapay zeka geliyor: “Shorts” videoları değişecek

Popüler video paylaşım platformu YouTube, fotoğrafları hareketlendirmeye yarayan yeni özelliklere kavuşuyor.

Hangi elektronik cihazlar uçakta bagaja verilemez?

Lityum pillerden hassas ekipmanlara kadar elektronik cihazların uçakta nasıl ve nerede taşınması gerektiği, güvenlik ve sorunsuz seyahat açısından önemli kuralları beraberinde getiriyor.

WhatsApp’ı gözden düşürecek yeni uygulama! Rekabet kızışıyor

Günlük hayatta yakın çevre ile iletişimde sıklıkla tercih edilen mesajlaşma uygulamaları arasında yer alan WhatsApp ve Telegram’ın yeni hamleler yapmasını gerektirecek bir mesajlaşma uygulaması daha kullanıcılarla buluşmaya hazırlanıyor. Twitter’ın …

System Shock 2’nin 25. Yıl Remaster’ı ekranlarını kasvetle kuşatıyor

Portland merkezli Nightdive Studios, geçmişin kült oyunlarını modern çağa taşımaya devam ediyor. Bu kez 1999’da Ken Levine önderliğinde geliştirilen ve zamanının çok ötesinde bir yapım olan System Shock 2, 25. yıl şerefine remaster edilerek yeniden …

Cursor, GitHub Copilot’a rakip olma yoluna girdi

Yazılım geliştiricilere yönelik yapay zekâ destekli araçlarıyla dikkat çeken Cursor, kurumsal pazarda Microsoft’un GitHub Copilot ürününe doğrudan rakip olacak adımlar atıyor. ABD merkezli Cursor’un arkasındaki şirket olan Anysphere, kısa süre önce …