Uzmanlardan sıcak havalarda ‘ağır yemekler yemeyin’ uyarısı

Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Uyarılar Artıyor

Ülke genelindeki aşırı sıcaklar, özellikle Trabzon’da mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Serinlemek isteyenler deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanları tercih ediyor. Uzmanlara göre öğle saatlerinde doğrudan güneşe maruz kalmak ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklara maruz kalmak, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara yol açabilir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarındaki artışın devam edeceğini belirterek, aşırı sıcaklıkların risk gruplarını ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini vurguladı. Özellikle bebekler, yaşlılar, kilolu kişiler, gebeler ve kronik hastalığı olanlar dikkatli olmalı. Ayrıca açık havada çalışanlar, aşırı efor sarf edenler ve sporcular da sağlık sorunu yaşayabilir.

‘AĞIR YEMEK TÜKETİLMEMELİ’

Prof. Dr. Özlü, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde riskli bireylerin doğrudan güneş altında kalmamaları gerektiğini vurgulayarak, bol su içmelerini, ağır yağlı yemek ve kızartmalar tüketmemelerini, rahat ve bol kıyafetler giymelerini önerdi. Ayrıca sıcak çarpması şüphesi olan bir hasta için 112 aranarak müdahale yapılması gerektiğini söyledi.

‘ODA ISISI BİRDEN DÜŞÜRÜLMEMELİ’

Risk gurubunda olanların alkol alımından ve bazı ilaçlardan kaçınmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, odanın veya arabanın aniden çok soğutulmaması, kademeli ve yavaş bir şekilde ortamın soğutulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca odanın veya arabanın klima rüzgarını doğrudan üzerlerine yöneltmemelerini tavsiye etti.

‘SICAKLIKLAR GEÇ AMA ETKİLİ GELDİ’

Sıcaklıkların etkisinin yavaş yavaş hissedildiğini ifade eden Mustafa Bektaş, sıcak havalarda yürüyüş ve koşu yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Benzer şekilde Serap Tanış da aşırı sıcaklardan kaçınmak için mesire alanlarını tercih ettiklerini söyledi.

Related Posts

Tansiyon ilaçları: Herkes aynı ilacı kullanamaz

Tansiyon ilaçları milyonlarca kişinin hayatın kurtarıyor ama herkese aynı ilaç verilmez. Yaş, eşlik eden hastalık ve risk düzeyi belirleyici olur. Her ilacın farklı etkisi ve yan etkisi vardır. Kiminde öksürük yapar, kiminde halsizlik. İlacı değil, hastayı merkeze alarak karar verilir.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.