Silah bırakma süreci nasıl işleyecek? DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan’dan açıklama: ‘Silah, DEM Parti’nin elinde değil’

“`html

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, partinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Kobani Davası hakkında açıklamalarda bulundu. Gerekçeli kararın hukuki normlarla bağdaşmadığını dile getirdi.

Doğan, “Öncelikle hem parti hem de Türkiye açısından son derece önemli bir karar üzerine konuşmak istiyorum. Kobani Kumpas davası bu açıdan kritik bir öneme sahip. Çünkü bu dava, sadece DEM Parti’yi ve onun seçmenlerini değil, tüm Türkiye’nin özgürlük, eşitlik, barış, demokrasi ve adalet haklarını da etkiliyor.” şeklinde konuştu.

Doğan, Kobani Davası’nda siyasetçilerin yalnızca düşünceleri sebebiyle suçlandığını vurguladı:

“32 BİN 630 SAYFALIK BİR GEREKÇEYLE HUKUK YERİNE GETİRİLEMEZ”

Gerekçeli kararın 13 ay gibi uzun bir sürede ve 32 bin 630 sayfa olarak kaleme alındığını belirten Doğan, metnin gecikmesini ve hacmini eleştirerek, “Gerçekten hukuki bir gerekçe bulabilselerdi, bu kadar uzun bir metne gerek kalmadan da açıklama yaparlardı.”dedi.

DEM Parti’nin bu davayı neden ’emsal dava’ olarak gördüğünü de şu sözlerle açıkladı:

Kobani davasının demokratik siyaseti tehdit eden bir dava olduğunu, bu sürecin Türkiye’deki demokratik alanların genişlemesi açısından çok önemli olduğunu ve toplumun hukuka ve demokrasiye olan ihtiyacını vurguladıklarını belirtti. Herkesin ortak ihtiyacının adalet duygusu olduğunu ifade etti.

“DEMOKRATİK SİYASET HAKKI SUÇ DEĞİLDİR”

Doğan, mevcut siyasi ortamın demokratikleşmekten ziyade baskıcı bir yapıya evrildiğini ifade ederek, “Bu durumu değiştirecek yeni adımlara ihtiyacımız var.”dedi ve şu şekilde devam etti:

“Toplumun gerçeklik algısını çarpıtarak, demokratik alanı daraltmak ya da HDP’nin meşruiyetini sorgulamak amacıyla bu tarz yöntemler tercih ediliyorsa, elbette toplum bu durumu sorgular ve endişelerini yüksek sesle dile getirir. Unutulmamalıdır ki, demokratik bir siyasi varlık olmak bir suç değildir. HDP’li ya da DEM Parti’li olmak, ortak değerlere sahip çıkmak kesinlikle bir suç teşkil etmez.”

MECLİS’TE KOMİSYON KURULMASI GÜNDEMDE

Ayşegül Doğan, Meclis’te oluşturulması planlanan komisyonda da önemli bilgiler verdi.

DEM Parti olarak bu sürece destek verdiklerini ve komisyonun özel yetkilere sahip olması gerektiğini belirtirken:

“Temelde bir mutabakat var, komisyonun kurulması gerektiği üzerinde hemfikiriz. Bu konuda bir taslak oluşturduğumuzu ve bunu pazartesi günü Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a sunmayı planladığımızı belirtmiştik. Diğer siyasi partilerin de bu sürece katkı sağlaması önem arz ediyor. Komisyon için Meclis Başkanı’nın inisiyatif alması, grup başkanvekillerinin bir araya gelmesi oldukça yapıcı bir yaklaşım.” şeklinde konuştu.

HASTA TUTUKLULARA DİKKAT ÇEKTİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile yapılan görüşmelerde hasta tutukluların da gündeme geldiğini hatırlatan Doğan, bu meselenin insan hakları açısından kritik bir konu olduğunu ifade etti:

“Bu ülkede demokratik bir sistemden bahsediyorsak, hapiste tutulamayacak durumda olan insanların bu koşullarda kalmaması gerektiğine vurgu yapmalıyız. Bu itibarla adil yargılanma hakkı ihlalleri gerçekleşiyor ve hasta tutukluların son dönemlerini hapiste geçirmeleri kabul edilemez. Bu mesele yalnızca DEM Parti için değil, tüm siyasi partiler için bir sorumluluk olmalıdır.”

SORULARI YANITLADI

Basın toplantısının soru-cevap bölümü, kadın gazetecilere söz verilerek başladı:

Doğan, kurulması planlanan komisyondan bahsederek, “Bu komisyonun oluşturulması, hukuki güvence sağlayacak ve toplumsal meşruiyet açısından önemli katkı sunacaktır. Ayrıca, farklı siyasi partilerle tartışılabilecek yeni bir platform oluşturabilecektir.” dedi.

Meclis’in üstlendiği sorumluluğun ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un inisiyatifinin süreci olumlu şekilde etkileyeceğini belirten Doğan, “Bu iklimi destekleyecek gelişmelere ihtiyaç duyduğumuzun altını çiziyorum.”şeklinde konuştu.

“SİLAH DEM PARTİ’NİN ELİNDE DEĞİL, ANCAK BARIŞ TALEBİMİZ GÜÇLÜ”

Basın mensuplarının, “Örgütün silahları bırakacağına dair iddialar” hakkındaki sorusunu yanıtlayan Doğan, açıklamalarında şu ifadelerde bulundu:

“Silahların bırakılmasının muhatabı, silahı elinde bulunduranlardır. Dolayısıyla silahlar bizim elimizde değildir. Ancak, silahların bırakılması ve demokratik alanın geliştirilmesi DEM Parti’nin taleplerinden biridir.”

İmralı’da tutulan PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın bu süreçteki rolüne de değinerek, her zaman “hukuki güvence” ve “pratik adımlar” üzerinde durduğunu hatırlatan Doğan, sürecin ilerleyebilmesi için bu koşulların sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı.

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEMİZ OLACAK MI?

Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında bir görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılacak görüşmenin tarihi henüz netleşmedi ancak önümüzdeki günlerde bir görüşme bekliyoruz. Bu konuda bir geri dönüş yapılmasını umuyoruz.”

SÜRECİN ADI VE GÖRÜŞLER

Basın mensuplarının “Süreç ne olarak adlandırılacak? Koalisyon adındaki mutabakatla ilgili bir durum var mı?”sorusuna yanıt veren Doğan, şu ifadeleri kullandı:

“Biz bu süreci barış ve demokratik toplum süreci olarak nitelendiriyoruz. Sayın Öcalan’ın çağrılarında barış ve demokratik toplum çağrısı yaptığına da vurgu yapmalıyız. Bu sürecin yalnızca güvenlik perspektifiyle değil, haklar ve özgürlükler temelinde sürdürülmesi gerektiğini ifade ettik. Ayrıca, komisyonun ismi konusunda yaratıcı ve kapsayıcı önerilerin gelmesi konusunda da düşüncelerimizi belirttik.”

ÖCALAN’DAN YENİ BİR ÇAĞRI GELECEK Mİ?

Doğan, “Öcalan’dan yeni bir çağrı bekliyor musunuz?” sorusunu cevaplayarak, bekledikleri herhangi bir çağrı olmadığını aktardı:

“Bir çağrı beklemiyoruz. Ama Sayın Öcalan’ın doğrudan iletişim kurabileceği koşulların oluşmasını umut ediyoruz. Önümüzdeki günlerde yurt dışından kalabalık bir heyetin geleceğini biliyoruz. Bu heyet kendisiyle görüşme talebinde bulunacaktır.”

“Ziyaret etmek istiyoruz” başlıklı kampanya çerçevesinde birçok talep aldıklarını ifade eden Doğan, toplumun farklı kesimlerinin bu görüşmelerin sürece katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

DEM PARTİ MYK TOPLANTISI 3 TEMMUZ’DA YAPILACAK

Basın toplantısının sonunda “önümüzdeki günlerde yeni gelişmeler olabilir.”diyerek kapanış yaptı ve 3 Temmuz'da DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun toplanacağını duyurdu.

“`

Related Posts

‘Elon Musk sınır dışı edilir mi?’ sorusuna Trump’tan skandal cevap: ‘Bakacağız’

Elon Musk’ın yeni parti açıklamasının ardından ABD’de gündem değişti. Trump, Musk’ın sınır dışı edilmesi çağrılarına “inceleyeceğiz” yanıtı verdi ve milyarderi yetki kaybıyla tehdit etti.

İzmir Karşıyaka’da trafo bomba gibi patladı, facianın eşiğinden dönüldü

İzmir Karşıyaka’da bir trafoda meydana gelen patlamalar büyük tedirginliğe neden oldu. Mahalle sakinleri sık sık aynı sorunun yaşandığını vurgulayarak, elektrik şirketinin bölgeye gerekli yatımları yapmadığını ileri sürdü.

Çalık’ın avukatlarından açıklama: Yapılan medya kampanyası tahliye başvurusu süreci üzerinde baskı kurmaya yönelik

Çalık’ın avukatlarından açıklama: Yapılan medya kampanyası tahliye başvurusu süreci üzerinde baskı kurmaya yönelik

AKP’li milletvekilinden ‘Erdoğan’ referanslı İl Başkanı’na tepki: ‘Evde karınızın yanına oturun’

AKP Muğla Milletvekili Kadem Mete, Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda İl Başkanı Haluk Laçin’e tepki göstererek, “Bugüne kadar İl Başkanımızın bütün bakanlık ziyaretleri, tek başına yaptığı ziyaretler, biz milletvekili değilmişiz gibi. Siyaset cesur adamların yapacağı bir iştir. Eğer birilerinden korkunuz varsa Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi evde karınızın yanına oturun” ifadelerini kullandı.

Piyasaya göre CHP’ye ilişkin süreç siyasette belirsizlik, ekonomide kırılganlık yaratacak: Ekonomide ‘butlan’ endişesi

CHP kurultayına ilişkin davada çıkacak karar, yalnızca siyaseti değil piyasaları da etkiliyor. Ekonomistler, “mutlak butlan” yönünde bir kararın döviz kurunu zıplatabileceği, yatırımcı güvenini sarsabileceği ve ekonomi yönetimini yeni bir sınavla karşı karşıya bırakabileceği uyarısında bulunuyor.

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Barrack’tan F-35 açıklaması!

Ankara Büyükelçisi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye ile F-35 sorununun yakında çözüleceğini düşündüğünü söyledi. ABD’nin Türkiye Büyükelçisi, NATO müttefikleri arasında uzun süredir devam eden F-35 anlaşmazlığının yıl sonuna …