İlaç krizi kapıda

ABD Başkanı Donald Trump, son günlerde reçeteli ilaç ve farmasötik fiyatlarında önemli bir indirim yapacaklarını açıkladı. Yapılan indirimin yüzde 30 ila yüzde 80 arasında olması bekleniyor. Bu adımın dünya genelinde fiyatları dengeleyerek eşitlik sağlayacağı düşünülüyor. Cumhuriyet, bu kararın eczacılar üzerindeki olası etkilerini İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Tülü ile konuştu.

Murat Tülü, “Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan bizim gibi ülkeler, bu karar nedeniyle zor durumda kalabilir. Özellikle onkoloji ve nadir hastalıklar için kullanılan ilaçlara ulaşmak konusunda ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Bu tür ilaçlarda dışa bağımlı durumdayız ve böyle bir politika benimsememiz durumunda fiyatlarımız da artabilir. Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde ilaç fiyatlarının artması durumunda bizim de aynı yönde ilerleyebileceğini görebiliriz.” şeklinde konuştu. Tülü, Türkiye’nin bu durumdan en çok etkilenecek ülkelerden biri olabileceğini belirterek, “Acil ilaçlar için bir liste oluşturulmalı, eczanelerde ve hastanelerde minimum stoğun korunması gibi zorunluluklar getirilmeli ve yerli ilaç üretimine destek verilmelidir.” dedi.

‘ALINAN KARAR DÜNYAYI ETKİLEYECEK’

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Eczacılar Günü’nde düzenlediği basın toplantısında, “Bu karar dünya genelinde önemli etkilere sahip olacaktır. ABD, ilaç sektöründe en büyük ve karlı pazarlardan biridir. Bu pazardaki fiyat değişiklikleri, üretici firmaların küresel politikalarını yeniden şekillendirmesine yol açabilir. Bu kararın, Avrupa’dan Asya’ya birçok gelişmekte olan ülkede fiyat baskısına yol açabileceğini öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.