İlaç krizi kapıda

ABD Başkanı Donald Trump, son günlerde reçeteli ilaç ve farmasötik fiyatlarında önemli bir indirim yapacaklarını açıkladı. Yapılan indirimin yüzde 30 ila yüzde 80 arasında olması bekleniyor. Bu adımın dünya genelinde fiyatları dengeleyerek eşitlik sağlayacağı düşünülüyor. Cumhuriyet, bu kararın eczacılar üzerindeki olası etkilerini İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Tülü ile konuştu.

Murat Tülü, “Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan bizim gibi ülkeler, bu karar nedeniyle zor durumda kalabilir. Özellikle onkoloji ve nadir hastalıklar için kullanılan ilaçlara ulaşmak konusunda ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Bu tür ilaçlarda dışa bağımlı durumdayız ve böyle bir politika benimsememiz durumunda fiyatlarımız da artabilir. Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde ilaç fiyatlarının artması durumunda bizim de aynı yönde ilerleyebileceğini görebiliriz.” şeklinde konuştu. Tülü, Türkiye’nin bu durumdan en çok etkilenecek ülkelerden biri olabileceğini belirterek, “Acil ilaçlar için bir liste oluşturulmalı, eczanelerde ve hastanelerde minimum stoğun korunması gibi zorunluluklar getirilmeli ve yerli ilaç üretimine destek verilmelidir.” dedi.

‘ALINAN KARAR DÜNYAYI ETKİLEYECEK’

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Eczacılar Günü’nde düzenlediği basın toplantısında, “Bu karar dünya genelinde önemli etkilere sahip olacaktır. ABD, ilaç sektöründe en büyük ve karlı pazarlardan biridir. Bu pazardaki fiyat değişiklikleri, üretici firmaların küresel politikalarını yeniden şekillendirmesine yol açabilir. Bu kararın, Avrupa’dan Asya’ya birçok gelişmekte olan ülkede fiyat baskısına yol açabileceğini öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Yakın aralıklarla kansere yakalanan 3 kardeş 10 yıldır verdikleri yaşam mücadelesini kazandı

İstanbul’da Refika ve Beytullah Yuva çiftinin çocukları 14 yaşındaki Abdulsamet, 12 yaşındaki Havva Nur ve 11 yaşındaki Mislinan, yaklaşık 10 yıl önce yakın aralıklarla yakalandıkları lenfomayla olan mücadelelerini, anneleri ve dışarıdan uyumlu donörün bulunmasıyla kazandı.

4 yıl boyunca ben sandı, kanser çıktı! ‘Sakın yapmayın, kolumun bir kısmı alındı’

Cilt kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen, ancak ihmal edildiğinde ölümcül olabilen bir hastalık. Dublin’de yaşayan 46 yaşındaki Jane Murray’in hikâyesi bu gerçeği ortaya koyuyor. Kolundaki işareti görmezden gelen kadın, cilt kanseri olduğunu öğrendi. İşte sürecin detayları.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.