Petrol Fiyatlarının Türkiye Ekonomisine Etkisi Üzerine Araştırma
Sinem KAYA – BilKi / GİRESUN (İGFA) – Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, ekonomik büyümeyi etkileyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Petrol ihraç eden ülkeler bu artışlardan fayda sağlarken, ithalatçı ülkeler ise maliyet artışları ve enflasyon gibi olumsuz etkilerle karşı karşıya kalmaktadır.
Özellikle gelişmekte olan ülkelerde dışa bağımlılığın yüksek olması, bu etkileri daha da derinleştirmektedir.
Giresun Üniversitesi Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Dr. Necati Altemur’un yaptığı çalışma, petrol fiyatları ve ekonomik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Araştırmada, petrol fiyatları, enflasyon ve döviz kuru arasındaki olası eş bütünleşme ilişkisi 28 yıllık bir dönemi kapsayarak analiz edilmiştir.
Çalışmada, Türkiye’nin yüksek enerji talebi ve dışa bağımlılığının, petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın enflasyon ve döviz kurunu artırarak üretim maliyetlerini yükselttiği ve bütçe açıklarını büyüttüğü ortaya konmuştur. Ayrıca yapısal kırılmalar analiz edilerek farklı krizlerin etkileri incelenmiştir.
ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan makalede, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için önemli adımlar atması gerektiği vurgulanmıştır.
Alternatif enerji kaynaklarına yönelme ve özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların, çevre kirliliğini azaltırken dışa bağımlılığı düşürebileceği belirtilmiştir. Ayrıca, kara taşımacılığı yerine deniz yolu ve tren kullanımının artırılması önerilmiştir.